De geschiedenis van de gashaard

Gashaarden

 

Meer dan 10.000 jaar lang was vuur het belangrijkste middel om het klimaat te beheersen in dat tijdperk dat wij kennen als het koudste Europa tijdens de winter. Kunstmatige warmtebronnen zouden ondenkbaar zijn geweest voor hen die in de ijstijd leefden. Vele andere middelen om de vooruitgang te overtreffen stonden alleen creatieve Spieles verbeelding toe.

Vuur hield ons verbonden met onze energiebronnen. Het stelde ons in staat onderdak boven het vuur te bouwen en voedsel en onderdak te bereiden. De warmte maakte het mogelijk dat nek Beam dieren konden leven. Na de maaltijd en het vuur trokken de dieren zich terug in de beschutting van hun prooien.

Vuur was zo belangrijk voor ons in de manier waarop we ons leven in stand hielden, uit noodzaak of uit vrije keuze.

Het platteland in landelijk Europa was voor warmte afhankelijk van vuur. Het haardvuur was de bron van warmte in de hoogste vorm. Wanneer een vuur een niveau bereikte dat het dier warm kon houden, lag het dier gewoonlijk korte tijd stil, zoals een lange slaap. Als er geen voedsel in de buurt was wanneer het vuur het toeliet, krulde het dier zich op in de gashaard met de kaneel om de hap van het voedsel te verwarmen. De geur van brandend kaneel zou die herten helpen om de dosering van het minderwaardige voedsel te ruiken.

De gashaard heeft een lange geschiedenis en een lange zin van verhalen en legenden over de gashaard.De oude pre-Polynesische gashaard was een gat in het dak, ondersteund door hoge zuilen. Het gat werd op een artistieke manier gemaakt, meestal cirkelvormig. Het gat werd tweemaal met vuur gevuld om te voorkomen dat de rook ontsnapte.

De oude Egyptenaren waren zo bezorgd over het gure weer dat zij een dakbedekking uitvonden die beschermde tegen regen en sneeuw. Steen werd gebruikt om het dak te maken. Het interieur was stevig gebouwd van hout. Het houten dak was vaak voorzien van bergen of fonteinen. Omdat het branden van een hoge in de pilaar niet zo goed ging, vonden de Egyptenaren een gebogen dak uit. De gewelfde spits zou zowel het vuur bevatten als bescherming bieden. Een van de beroemdste van de oude piramiden is de Tempel van de Mallen, waar het gewelf door het binnendringen van de Leeuw werd verwoest. Het werd uiteindelijk vernietigd in de verwoesting van een grote brand. Een pilaar van hout was in orde. Het was beschermd door de bouw van deze pilaar met hout. Tientallen jaren later kon door de hoge temperaturen het hout barsten.

Vuur was in de duistere eeuwen bijna uitgebannen met de uitvinding van glas. Glas maakte het mogelijk het vuur weg te schijnen van de levende wezens in de schoorsteen. Met glas werd de hitte nog steeds op de juiste plaats gehouden. Of het kon ontsnappen. Sommige mensen brandden zelfs in de zuil. Het vuur was niet bedekt. Daarna werden de poorten naar de gashaard steeds groter, tot de vrijheid van de schoorsteen de gezinnen warmte voor hun gashaard bezorgde.

Het draait nu allemaal om efficiëntie. Vandaag de dag biedt de moderne oven ons efficiënte middelen om onze huizen te verwarmen. Het draait allemaal om de constructie van een systeem waarin warmte wordt verplaatst. Wist u dat u pompen kunt gebruiken om lucht door een systeem te persen, zodat u efficiënter kunt verwarmen? Pompen kunnen ook worden gebruikt voor airconditioning. Het was de introductie van de airconditioner die ons aan het denken zette over ons weer. Bovendien is uw oven een van de meest efficiënte en dominante energie-apparaten die in uw huis worden gebruikt. Hij produceert of levert warme lucht voor de airconditioner om te helpen koelen. In sommige gevallen wordt warme lucht gepompt en wordt koele lucht aangezogen. Wanneer frisse lucht wordt gebruikt om te koelen, werkt dit het best wanneer deze koeler is dan de buitentemperatuur.

De gasoven verwarmt de lucht in gebouwen. Gasovens vindt men in huiselijke constructies of op de grond opgesteld, bijvoorbeeld in een garage. Deze systemen vereisen een gasleiding voor de brandstofvoorziening van de oven. Zoals we hebben gezien, is het systeem zeer ingewikkeld. We weten dat gasovens moeten worden uitgerust om goed te werken. De meeste mensen die gasovens gebruiken hebben er veel problemen mee gehad. Gasovens zijn zeer efficiënt op individueel niveau. Een die ongeveer 1 miljoen BTU is veel beter dan de grote oven systemen die worden uitgevoerd op aardgas. Het gaat lang mee en is niet erg duur in gebruik. U kunt een systeem opzetten met een gasoven voor het verwarmen en koelen van uw kamers.

Een gasoven is een zeer groot systeem dat verschillende elementen controleert. Hij kan de luchttemperatuur regelen door de lucht op te warmen voordat deze door het huis wordt gecirculeerd.

Lees meer:

Ledenradiator

Vrijstaande gaskachels