Hoe een pleister te gebruiken

Stukadoorsbedrijf Amsterdam

 

Stukadoors werken voor een stukadoorsbedrijf op basis van een afgewerkt schilderij en gebruiken een pleistermengsel om het ruwe oppervlak van een muur glad te strijken. Dit pleisterwerk is ofwel een gekleurd stucwerk of zijn natuurlijke kleur, en het is gewoonlijk een mengsel van zand, water en modder.

U kunt een pleisterspreider kopen bij de ijzerhandel, maar dit kan overkill zijn, vooral als u een groot oppervlak pleistert. Het gereedschap is nuttig voor kleine oppervlakken, maar u zult veel betere resultaten krijgen met een ruimer of een troffel als u een groter werk doet.

Als u met gekleurd pleisterwerk werkt, moet u een voorstrijkmiddel aanbrengen, wat niet buitengewoon moeilijk is. U kunt altijd een primer huren bij de verfwinkel als u het niet zelf wilt doen. Zodra u het klaar hebt, voegt u een kleine hoeveelheid water toe en mengt u het met uw latexglazuur, dan legt u het mengsel op het oppervlak dat u aan het repareren bent. Spreid het mengsel gelijkmatig uit en bewerk het oppervlak met een kleine spaan. Hierna kunt u uw pleistermengsel toevoegen, werkend onder een hoek van 40 tot 60 graden, totdat u de gewenste dikte hebt bereikt. Het heeft de neiging te krimpen, dus overdrijf niet, en denk eraan het gips ongeveer een meter aan elke kant uit te rekken. Het kan zijn dat u een beetje met het gips moet spelen om het gewenste mengsel te krijgen, maar het kan moeilijk zijn om alleen latex glazuur te gebruiken, tenzij u gewend bent om met latex te werken.

Het is het beste als u een pleisterspaan kunt gebruiken bij het aanbrengen van uw pleister. De spons of troffel is gemakkelijk, licht, en u kunt de troffel perfect onder controle houden, omdat het snel droogt wanneer u uw verf aanbrengt. Deze manier van pleisteren is langzaam – te langzaam als je een spuit hebt!

Als u het plafond gaat schilderen, zult u een lichtgewicht uitschuifbare ladder willen gebruiken die uw muren niet zal beschadigen als u aan een plafond werkt. Wanneer u klaar bent met elke laag, moet u alles wat opdroogt in de hoeken wegkrabben – de spack die nodig is om over al het werk heen te gaan.

U zult uw pleisterwerk een nacht willen laten uitharden, – meestal binnen 5 tot 8 uur, en dan kunt u een staalborstel gebruiken om de onderkant van de pleisterlaag af te stoffen. Als de verf die het pleisterwerk ondersteunt bestand is geworden tegen schoonmaakmiddelen, zult u dit willen afwassen, meestal met water, maar volgens de gebruiksaanwijzing van het product dat het beste is. Nadat het oppervlak is voorbereid, kan uw kant licht worden geschuurd om de verf beter op het pleisterwerk te laten houden. Voor donkere vlekken kan het nodig zijn een sterkere beits van een specialist te gebruiken, die een deel van het oppervlak zal wegnemen.

Nog wat tips:

Zorg ervoor dat het pleister goed kan uitharden. Sommige pleisters hebben de neiging te splijten als ze te snel uitgehard zijn.

Droog de muur met een draadborstel of een spons. De spons zonder draad zorgt ervoor dat het pleister geen water kan opnemen, waardoor de voorbereiding wordt verhinderd. De borstel zal helpen het pleister gelijkmatig aan het oppervlak te laten hechten. Dit is gemakkelijker te bereiken en bespaart ook tijd.

Gebruik water in uw voordeel! Een frisse straal water over het gehele oppervlak van het pleisterwerk zal een lichte nevel produceren. Ook hier moet je voorzichtig zijn, maar het is goed om het gips te laten uitharden, zodat je niet hoeft te schilderen, maar het zal het geschilderde oppervlak wat meer “body” geven.

Meng uw eigen beits. De beitsen die in de bouwmarkten worden verkocht bestaan meestal uit een grijs gekleurde tint die bij een bruine kleur past, en kunnen niet als wash op het pleisterwerk worden gebruikt. In plaats van uw eigen beits te maken, kijk rond tot u een kleur vindt die u bevalt. Ga dan op zoek naar een goede kwaliteit acrylbeits die u de “kleur” geeft die u zoekt! Om een “frissere” kleur te krijgen dan de kleur die je hebt, meng je 1 deel water op 3 delen water naar keuze. Meng dit samen tot het lijkt op de kleur die u wenst. Dit is een mooie techniek om te gebruiken als u slechts een kleine verandering wilt. Het zal zich hierdoor niet te veel op het oppervlak ophopen en de kleur zal uiteindelijk lichter worden.

Lees meer:

Stukadoor Amsterdam

Schildersbedrijf Amsterdam